Wel kwamen de leiders overeen ‘gevaarlijke onevenwichtigheden’ in de verschillende economieën goed in de gaten te houden. Hiervoor moeten ‘indicatieve richtlijnen’ komen waarvan de details in de eerste helft van het volgend jaar verder worden uitgewerkt, bleek vrijdag uit de slotverklaring.

Dit plan is gericht op de zorg over het bestaan van zogenoemde overschot- en tekortlanden. Sommige landen, waaronder China en Duitsland, voeren veel meer uit dan in en hebben daarom een handelsoverschot. Andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, voeren minder uit dan in en hebben een handelstekort. Volgens sommige economen heeft deze onbalans een destabiliserend effect op de wereldeconomie.

Basel III-akkoord

De landen besloten verder de nieuwe regelgeving voor de financiële sector, het zogenoemde Basel III-akkoord, over te nemen. In september bereikten centrale bankiers en andere toezichthouders overeenstemming over de nieuwe regels. Banken moeten onder deze regels veel meer kapitaal aanhouden om te voorkomen dat ze in moeilijke tijden in financiële problemen komen.

,,Dit nieuwe raamwerk zal een robuuster financieel systeem garanderen, door de vroegere excessen van de financiële sector in te dammen”, aldus de regeringsleiders in de verklaring. De Europese banken verwelkomden in een reactie deze uitkomst. Wel blijft de vraag hoe de landen deze maatregelen in praktijk gaan brengen, aldus de European Banking Federation (EBF).

Systeembanken

Naast de regels voor alle banken zullen zogenoemde systeembanken waarschijnlijk extra strenge regels opgelegd krijgen. Het panel van centrale bankiers en ambtenaren van de G20 maakte vrijdag bekend dat de lijst met banken die worden aangemerkt als systeembank, in het midden van volgend jaar wordt gepubliceerd.

De Europese leiders spraken in de marge van de top nog over de onrust rond de schuldencrisis in Ierland. Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte vrijdag dat Ierland niet om steun heeft gevraagd.

De EU beschikt over een noodfonds van 750 miljard euro om de Europese eenheidsmunt te stabiliseren. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei donderdag dat de EU Ierland zal helpen als dat nodig is. Volgende week komen de EU-ministers van Financiën in Brussel bijeen voor een reguliere ontmoeting. Ze zullen dan ook stilstaan bij de situatie in Ierland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl